La Valentina Station

Sacramento CA | Completed 

2012

#
This sustainable affordable housing enlivens a toxic site along a low-visibility rail stop with 63 modern homes and a new gateway to downtown.

The development bolsters the local sewer, electrical, and storm-water infrastructure and adds compact, transit-oriented housing. Facing the Alkali Flat/La Valentina light-rail platform, the building takes a strong stance along the rail line, balancing security and porosity with private balconies, an outdoor lobby and stair tower, and open-air bridges that create transparency throughout the site.

The high-density housing tops service and retail spaces that open onto the landscaped sidewalk and entry plaza. Like many Sacramento blocks, the lot was severed at the center by an alley, which is bridged by the elevated walkways connecting the building wings. The alley is transformed into a play area, and doubles as access for emergency vehicles. To maximize natural ventilation and daylight, apartments have private recessed balconies and open onto breezeway halls linked by a green stair tower.


Recognition


Awards
EPA 2013 Smart Growth Achievement Award
United States Environmental Protection Agency
Gold Nugget Honor Award—Best Sustainable Community (with YHLA)
Pacific Coast Builders Conference
SACOG Salutes! Blueprint Excellence Award
Sacramento Area Council of Governments
Best Infill Project of 2011-12
Sacramento Business Journal

Team


Developer
Domus Development
Architect
David Baker Architects
Landscape Architect
Garth Ruffner Landscape Architect
Landscape Consultant
Fletcher Studio
Contractor
Brown Construction

Project Details


Project Number
20703

Address

429 12th Street
Sacramento, CA
United States



Status
Completed
2012

Number of Units
Studio
9
1 Bedroom
24
2 Bedroom
30

Total 63

Density Ratios
Project
67,356 sf
Site
36,124 sf
Acres
0.83

Parking
Parking Spots
68
Parking Type
V

Keywords


Project Gallery