Potrero 1010

San Francisco CA | Completed 

2016

Exterior view of Potrero 1010 in San Francisco, CA. #
Image Credit
Bruce Damonte
This new neighborhood transforms a desolated, irregular site bounded by freeway, train, and industrial uses with creative housing, flexible spaces, and a public park—a new green heart for the area.

Potrero 1010 brings 453 homes—including 90 permanently affordable units—supported by art  and play spaces and a range of shops and services to the base of Potrero Hill.The center of the site has been transformed into Daggett Plaza, a one-acre grassy open space enlivened with sculptural seating and play elements and a busy dog run to inspire and accommodate a diverse range of users and activities.

This once-interstitial site has become a prominent spot along the 16th Street corridor, now a gateway to the developing Mission Bay district and the approach to the new Chase Center arena. Together, the park and new buildings create a safe, welcoming public realm on a formerly blighted site.

Engaging with the park from either side, two residential buildings—the angular “Wedge” and the silvery “Egg”—take on very different aspects based on the conditions at each edge of the site.

The Wedge building establishes a strong presence facing the main arterial roadway, drawing people toward the park. At its northern edge, the building is lined with a row of PDR (production, development, and repair) spaces, dropping down from six stories to 20 feet to create a transition between the new residences and the neighboring industrial zone. Topped with a succulent garden and private residential patios, this flexible row houses high-ceiling art galleries and studios for the nearby California College of the Arts (CCA).

A sheltered mid-block pedestrian connection links these spaces to the new park. Flexible live-work units open directly onto this passageway and the park edge, creating dynamic pedestrian landscape interspersed with resident resources, including a DIY Studio for messy projects, a wi-fi lounge, and a pet spa. Above, glassy stair towers frame views out over the park and city offer daylit alternatives to taking the elevator. Open-air bridges span the mid-block passage at each level and offer peeks into the community and fitness rooms.

Across the park, the Egg building maximizes the point of triangular site with a rounded flatiron shape that uses a sawtooth edge both deflect freeway noise and to frame city views. This building features 65 homes in six floors atop restaurant, medical office, and amenity uses—a park-facing resident lounge and extensive bicycle storage.

With high-tech amenities, maker spaces, and city views, the development celebrates the creative life of the city, even encoding a secret message: The perforation pattern in the metal balconies and sunshades is based on a Braille version of George Sterling’s poem “The Cool, Grey City of Love”—an ode to San Francisco.


Recognition


Awards
AIACC Residential Design Award of Merit
AIA California Council
Gold Nugget Grand Award—Best Multifamily Housing Community (60-100 du/acre)
Pacific Coast Builders Conference
Gold Nugget Award of Merit—Residential Housing Project of the Year (Attached)
Pacific Coast Builders Conference
Real Estate Deal of the Year—Best Land Deal
San Francisco Business Times

Team


Developer
Equity Residential
Architect
David Baker Architects
Landscape Architect
CMG Landscape Architects
Contractor
Roberts-Obayashi Corporation

Project Details


Project Number
20311

Address

1010 16th Street
San Francisco, CA
United States



Status
Completed
2016

Number of Units
Studio
87
1 Bedroom
160
2 Bedroom
183
Flex Unit
23

Total 430

Density Ratios
Project
530,000 sf
Site
174,740 sf
Acres
3.15

Parking
Parking Spots
307
Parking Type
garage
Bicycle Parking
470

Construction
Type IIIA over Type IA
6 Stories

Certifications
GreenPoint Rated Platinum

Keywords


Project Gallery