David Baker Architects

388 Fulton


Slideshow | Details

Winner of an Honor Award in the 2018 AIA SF Design Awards

Fullwidth image

City Hall framed by the complementary curves of 388 Fulton and Richardson Apartments. Image: Bruce Damonte

This new market-rate micro-housing in Hayes Valley—developed in tandem with a new clubhouse for the Boys and Girls Club—features 70 studio and two-bedroom apartments clustered around a courtyard with ample, secure bicycle parking. The housing will top neighborhood-serving retail spaces not far from the Hayes Street retail corridor.
Fullwidth image

388 Fulton microunits atop a new neighborhood doughnut shop. Image: Bruce Damonte


PDF Icon21205-388 Fulton-planning Comission Presentation-2013-03-14

This PDF diagrammatically explains the design strategy.

Diagram: The positive and negative forms of 388 Fulton and Richardson Apartments across the street make a frame for the City Hall dome two blocks away. Image: David Baker Architects

Glazed low-fire tile mock-up for the mega-bay. Image: David Baker Architects

The windows in the curved mega-bay have a custom extra-deep extrusion to accommodate the thickness of the glazed tiles. Image: David Baker Architects

Fullwidth image

One of the micro-unit models. Image: Tim D. Coy

View of studio kitchen and storage. Image: David Baker Architects

Micro-Units

A portion of the units are 325-square-foot studios that are designed to provide "affordability by design". This type of apartment has proven popular with younger professionals, as well as seniors.

The model micro-unit built-in storage bed. Image: David Baker Architects

Micro-studio unit plan and elevation. Image: David Baker Architects

The kitchen of a micro-unit featuring built-in small but high end appliances. Image: David Baker Architects

Fullwidth image

The kitchen of a 2-bedroom unit featuring built-in appliances. Image: David Baker Architects

2 Bedroom Apartments

San Francisco Planning requires that 40% of the apartments be 2 bedrooms. This corner unit is only a bit over 700 SF but feels spacious.

The living area of a 2-bedroom corner unit in the curved bay. Image: David Baker Architects

Fullwidth image

Entry gate with "Feng Shui-compliant" entry courtyard beyond. Image: David Baker Architects

Courtyard

The primary residential entry is first into a "Feng Shui Compliant" courtyard and then into the building lobby.

The residential courtyard, looking from the bicycle parking toward the entrance gate. Image: Bruce Damonte

Fullwidth image

Computer visualization of lobby. Image: Visual House

Fullwidth image

We collaborated with the Office of Charles DeLisle on the interiors. Image: David Baker Architects

Lobby

Bike Station

Cyclists can fob into the building directly from Gough Street into the Bike Station. This includes a work stand with pump and tools as well as double height bike racks in custom colors.

The high-end bike room with direct street entrance. Image: David Baker Architects

Fullwidth image

The roof deck with BBQ, al fresco TV, and lounging area. Image: Patrik Argast

Digital visualization of the rooftop amenity space. Image: Visual House

Fullwidth image

Proposed sunshades for the south- and west-facing windows based on solar diagrams of each facade.

Sun Control

We used computer analysis to optimize the perforated aluminum sunshades on the curved facade and west-facing windows.

Solar diagram of the "tapered-L" sunshade facing south.

This early analysis from Ecotect shows the relative amount of solar radiation that would hit each window for different times of the day and year, including shade from the building, neighboring buildings, and sunshades. After several iterations, the design minimizes solar radiation during the afternoons in late spring and early fall, particularly into studio units with challenging western exposure. Image: Ecotect

Sunshades on the west facing Gough elevation. Image: David Baker Architects

Fullwidth image

Upper level plan. Image: David Baker Architects

Residential Floors

More than 40% of the apartments—at each corner and facing the courtyard—have two bedrooms. This is City policy to allow new residential developments to accommodate families.

Fullwidth image

Site plan. Image: David Baker Architects

Ground Level 

The design has an active retail frontage facing Fulton and Gough Streets. An entry courtyard provides a "Feng Shui-compliant" decompression zone for residents and visitors. The garage is designed to accommodate the vans used by the neighboring Boys and Girls Club, with no automobile parking provided for residents. However one secure bicycle parking space is provided per unit.

Fullwidth image

The development of 388 Fulton, almost complete in this image, continues the reparation of the neighborhood damage caused by the collapse and removal of the Central Freeway. Image: Steve Proehl

The Central Freeway demolition freed up a significant number of sites. DBA has built three buildings in this immediate neighborhood. 388 Fulton's location is highlighted in green. Image: David Baker Architects

The development of 388 Fulton, almost complete in this image, continues the reparation of the neighborhood damage caused by the collapse and removal of the Central Freeway. Image: Steve Proehl

A 2012 aerial photograph with a digital rendering of 388 Fulton digital inserted. Image: Steve Proehl/David Baker Architects

Image: Bruce Damonte

388 Fulton microunits atop a new neighborhood doughnut shop. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

View to the south on Gough Street. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Dusk along Gough Street. Image: Bruce Damonte

The sushi restaurant Robin brightens the sidewalk along Gough Street. Image: Bruce Damonte

View north on Gough. Image: Bruce Damonte

Sunny 388 Fulton, the adjacent Boys & Girls Club, and SF City Hall. Image: Bruce Damonte

Custom tile by Fireclay makes the mega-bay. Image: Bruce Damonte

Curved mega-bay elevation along Fulton Street. Image: Bruce Damonte

Sunshade and Fireclay tile detail. Image: Bruce Damonte

Sunshades. Image: Bruce Damonte

Sunshades. Image: Bruce Damonte

Sunshades at work. Image: Bruce Damonte

The main residential entrance, opening into a courtyard, on Fulton Street. Image: Bruce Damonte

The glazed tiles on the large bay reflect back the light of the sky. Image: Bruce Damonte

Winter light on the Fulton Street sidewalk, with Johnny Doughnuts street frontage. Image: Bruce Damonte

Residential entry by night. Image: Bruce Damonte

Image: Patrik Argast

Computer visualization of courtyard looking out toward Fulton Street main residential entry. Image: Visual House

The residential courtyard, looking from the bicycle parking toward the entrance gate. Image: Bruce Damonte

Entry courtyard with K door. Image: Patrik Argast

Seating in the entry courtyard. Image: Patrik Argast

Courtyard and entry lobby. Image: Bruce Damonte

The roof deck has several seating zones, an outdoor TV, and surrounding city views. Image: Bruce Damonte

The roof deck with BBQ, al fresco TV, and lounging area. Image: Patrik Argast

The complementary curves of 388 Fulton (left) and Richardson Apartments (right) across Fulton Street. Image: Bruce Damonte

City Hall framed by the complementary curves of 388 Fulton and Richardson Apartments. Image: Bruce Damonte

Fulton Street view toward City Hall. Image: David Baker Architects

Rendering: Fulton Street view toward City Hall. Image: David Baker Architects

Rendering: Gough Street. Image: David Baker Architects

Rendering: Fulton Street looking west. Image: David Baker Architects

Fulton Street residential entry to the "Feng Shui-compliant" entry court. Image: David Baker Architects

View from north on Gough looking south towards Ash and Fulton. Image: David Baker Architects

Micro-studio unit plan and elevation. Image: David Baker Architects

View of studio kitchen and storage. Image: David Baker Architects

The kitchen of a micro-unit featuring built-in small but high end appliances. Image: David Baker Architects

One of the micro-unit models. Image: Tim D. Coy

The model micro-unit built-in storage bed. Image: David Baker Architects

The living area of a 2-bedroom corner unit in the curved bay. Image: David Baker Architects

The kitchen of a 2-bedroom unit featuring built-in appliances. Image: David Baker Architects

Sketch view of ground level courtyard and entry. Image: David Baker Architects

Computer visualization of lobby. Image: Visual House

We collaborated with the Office of Charles DeLisle on the interiors. Image: David Baker Architects

Entry gate with "Feng Shui-compliant" entry courtyard beyond. Image: David Baker Architects

Entry gate with "Feng Shui-compliant" entry courtyard beyond. Image: David Baker Architects

Sketch view of the proposed Bike Station facing Gough Street. Image: David Baker Architects

The high-end bike room with direct street entrance. Image: David Baker Architects

The high-end bike room with direct street entrance. Image: David Baker Architects

Digital visualization of the rooftop amenity space. Image: Visual House

Glazed low-fire tile mock-up for the mega-bay. Image: David Baker Architects

Glazed tile mock-up for the light variegated color scheme.

Site plan. Image: David Baker Architects

Upper level plan. Image: David Baker Architects

Diagram: The positive and negative forms of 388 Fulton and Richardson Apartments across the street make a frame for the City Hall dome two blocks away. Image: David Baker Architects

Complementary curves facing off on Fulton Street. Image: Sergio Ruiz

The Central Freeway demolition freed up a significant number of sites. Image: David Baker Architects

The Central Freeway demolition freed up a significant number of sites. DBA has built three buildings in this immediate neighborhood. 388 Fulton's location is highlighted in green. Image: David Baker Architects

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

This early analysis from Ecotect shows the relative amount of solar radiation that would hit each window for different times of the day and year, including shade from the building, neighboring buildings, and sunshades. After several iterations, the design minimizes solar radiation during the afternoons in late spring and early fall, particularly into studio units with challenging western exposure. Image: Ecotect

Proposed sunshades for the south- and west-facing windows based on solar diagrams of each facade.

Solar diagram of the "tapered-L" sunshade facing south.

The windows in the curved mega-bay have a custom extra-deep extrusion to accommodate the thickness of the glazed tiles. Image: David Baker Architects

2015.05.21 The view of San Francisco City Hall from the roof deck of 388 Fulton. Image: David Baker Architects

2015.08.30 388 Fulton is framed, the windows are installed, and exterior finishes have started. Image: David Baker Architects

The composite siding rain screen with our affordable studio project Richardson Apartments in the background. Image: David Baker Architects

2016.10 Detail of brick tile and random batten siding. Image: David Baker Architects

Sunshades on the west facing Gough elevation. Image: David Baker Architects

The RBS System on the northern elevation facing Ash Alley. Image: David Baker Architects

2016.03.22 The black tile arc is revealed. Image: David Baker Architects

2016.04.02 The curved glazed tile bay with the City Hall dome in the background. Image: David Baker Architects

2016.04.02 Construction continues as deposits are taken on apartments, the First Release has been sold out. Image: David Baker Architects

2014.05.05 The sunshades are going up. Image: David Baker Architects

2016.05.25 The sunshades are installed. Image: David Baker Architects

2016.07.31 Gough corner view. Image: David Baker Architects

2016.10.08 view from the roof of Richardson Affordable Apartments across the street. Image: David Baker Architects

awards

AIACC Residential Design Merit Award
AIA California Council
Architecture Honor Award
AIASF Design Awards

endorsed by:

Walk SF

San Francisco Bicycle Coalition

project details

Category

All Projects, Market-Rate, Micro-Units, San Francisco

​Location

San Francisco, California

Developer

7x7 Development

Architect

David Baker Architects

General Contractor

Fisher Development Inc.

Interior Design

Charles de Lisle

Landscape Architect

GLS Landscape/Architecture

Lighting Designer

Horton Lees Brogden Lighting Design

Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer

Emerald City Engineers

Structural/Civil Engineer

KPFF Consulting Engineers

Permalink

www.dbarchitect.com/388Fulton

project data
388 Fulton 21205
San Francisco, California
Completed July 2016
number of units
micro-units 35
1 bedroom 6
2 bedroom 28
total 69
density ratios
project sf 50,750
site sf 12,520
acres 0.287
total bedrooms 97
bedrooms/acre 338
units/acre 240
open space sf 5,400
open space sf/unit 78
commercial space sf  3,150
parking
resident 0
car-share 1
bicycle parking 86
certification
GreenPoint Rated Registered
construction type
6 stories Type IIIA over Type IA