David Baker Architects

Manville Hall


Slideshow | Details
Map

Main apartment entrance on Channing Way.

Photograph of completed building.

This studio residence hall is located near the University of California in Berkeley’s downtown business district. Reflecting the existing urban typology and preserving the urban street edge, the design situates the 132 apartments in three stories above high-ceilinged, pedestrian oriented retail space.

Typical upper level plan.

Ground level plan.

Sunny day in the main courtyard.

Arranged around an inner courtyard, these rooms employ the SRO model, achieving individual rooms with private efficiency kitchen and bath, while providing generous common study and recreation spaces. In addition to commercial space, the ground level contains the lobby, laundry room, study lounges, and parking garage.

awards

Excellence in Design
Berkeley Downtown Association
National AIA Honor Award
American Institute of Architects
Award of Excellence for Mixed-Use Buildings
Berkeley Design Advocates

project details

Category

All Projects, Micro-Units, Mixed-Use

​Location

Berkeley, California

Client

University of California, Berkeley

Design Architect

David Baker Architects

Design-Build Architect

Ratcliff Architects

Landscape Architect

Andrea Cochran Landscape Architects

Structural Engineer

Tipping Mar + Associates

Permalink

www.dbarchitect.com/ManvilleHall

project data
Manville Hall
9217
2100 Channing Way
Berkeley, California
Completed 1995
number of units
studio 132
total 132
commercial
retail sf 4,900
density ratios
project sf 71,050
site sf 21,310
acres 0.5
total bedrooms 132
bedrooms/acre 270
units/acre 270
parking
total 20
spaces/unit 0.15
type podium