David Baker Architects

Ironhorse at Central Station


Slideshow | Details
Map

Ironhorse at Central Station was awarded a GreenPoint Rating from Build It Green. With 146 points, it has almost triple the number of points needed for certification.

Resident Jasmine Hudson and son at the Ironhorse Grand Opening. Image: Julio Cesar Martinez

This GreenPoint Rated affordable family housing, developed by BRIDGE Housing, is part of the emerging Central Station district anchored by Oakland's historic original train station.

This four-story sustainable building encloses a podium-level courtyard with a freestanding community pavilion. East and west sides take on different aspects to answer diverse surrounding conditions: new townhouses at one edge, and a highway at the other. 

Residents enter through an open-air lobby with a breezeway view of the interior landscaping and branch off to a mix of affordable units punctuated by glassed-in winter gardens. 

Just adjacent to Ironhorse, 14th Street has been fully reconstructed to include a traffic-calming pocket park and pedestrian amenities.

Available to households earning 50% area median income, Ironhorse offers families private decks, an elegant community room, classroom space, laundry facilities, secure on-site parking, and landscaped garden area and courtyard. 

 

 

 

Balcony rail detail view. Image: David Baker Architects

This project earned more than twice the required points to receive a GreenPoint Rating.

• Vegetated “green roofs” that last longer than standard roofs and provide insulation from heat and sound.

• Solar-domestic hot water.


• Photo-voltaic arrays that supply all electricity for common areas.


• Certified CRI Green Label Plus carpets. 


• Outdoor furniture made of recycled-material composite lumber.


• Landscape irrigation control that receives weather data via a satellite connection

• High-efficiency drip-irrigation system.


• Two vegetated swales, which naturally filter and percolate rainwater captured from the roofs into the water table.

The pedestrian mews passes between Ironhorse at Central Station and the neighboring Pacific Cannery Lofts, another DBA project. Image: Brian Rose

Ironhorse stands at the center of development that is reintegrating some 29 acres of abandoned former industrial land into the surrounding residential neighborhood. Central Station is a new master-planned undertaking by several developers including BUILD, a BRIDGE affiliate. A total of more than 1,200 new homes will be constructed, along with new neighborhood-serving retail and the eventual restoration of Oakland's historic 16th Street Station.

 

Ironhorse at Central Station was designed in conjunction with Pacific Cannery Lofts, an adjacent market-rate development of lofts and apartments in a converted canning factory. 

Image: Brian Rose

The pedestrian mews separates Ironhorse from Pacific Cannery Lofts. The metal planters are for vegetable allotment gardens for the residents. Image: David Baker Architects

Podium level plan. Image: David Baker Architects

Curved bench detail from the podium courtyard, which is a "green roof" over the garage. Image: David Baker Architects

Landscape sketch by David Baker. Image: David Baker Architects

Green Roof

The living roof taking root. Image: David Baker Architects

The flatter panels are solar electric photovoltaic collectors, while the larger panels installed at a steeper angle heat the hot water for domestic use in the building. Image: David Baker Architects

Renewable Energy Production

The 153 KW solar PV array located on the roof of Ironhorse at Central Station. Image: David Baker Architects

Google Earth aerial, 2010.

David Baker + Partners Architects

The Grand Opening on March 10, 2010.

 

blog comments powered by Disqus

Image: Steve Proehl

Ironhorse Affordable Apartments beyond the defunct Central Station. Image: Brian Rose

Ironhorse at Central Station residential entryway and bike parking. Image: Brian Rose

The office "pod" overlooks the entryway. Image: Brian Rose

14th Street elevation. Image: Brian Rose

View from new pocket park. Image: Brian Rose

Image: Brian Rose

Zephyr Gate Drive elevation. Image: Brian Rose

View from adjacent family housing development. Image: Brian Rose

Private balconies along Zephyr Gate Drive. Image: Brian Rose

Zephyr Gate Drive elevation viewed from adjacent family housing development. Image: Brian Rose

The pedestrian mews passes between Ironhorse at Central Station and the neighboring Pacific Cannery Lofts, another DBA project. Image: Brian Rose

On-site allotment gardens give residents to grow food and get their hands dirty. Image: Brian Rose

Balconies and breezeways overlook the communal courtyard. Image: Brian Rose

Image: Brian Rose

Kids at play. Image: Brian Rose

Image: Brian Rose

Picnic patio. Image: Brian Rose

North elevation by day. Image: Brian Rose

North elevation at dusk. Image: Brian Rose

View of Ironhorse Apartments from the ruins of the Key System platform at Central Station. Image: David Baker Architects

The entry court facing 14th Street with the open-air green stair and office pod. Image: David Baker Architects

A closer view of the new entry court and stair. Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

Detailed view of one of the "random" bays over a street-level entry patio along 14th Street. Image: David Baker Architects

Detail view of entry patio on east elevation. Image: David Baker Architects

Balcony rail detail view. Image: David Baker Architects

An evening photograph of the west elevation of Ironhorse with the Pacific Cannery Lofts in the background. Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

The pedestrian mews separates Ironhorse from Pacific Cannery Lofts. The metal planters are for vegetable allotment gardens for the residents. Image: David Baker Architects

The vegetated swales treat and infiltrate all of the roof runoff. Image: David Baker Architects

The rear stair leads to the pedestrian mews and allotment gardens. Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

This view from the circulation bridge shows the main courtyard with the freshly planted green roof on the common house. Image: David Baker Architects

The living roof taking root. Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

View of the courtyard and through the gap that aligns with "The Grove", the landscaped residential mews at Pacific Cannery Lofts. Image: David Baker Architects

Curved bench detail from the podium courtyard, which is a "green roof" over the garage. Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

The building's 153 kW solar array. Image: Steve Proehl

The 153 KW solar PV array located on the roof of Ironhorse at Central Station. Image: David Baker Architects

The flatter panels are solar electric photovoltaic collectors, while the larger panels installed at a steeper angle heat the hot water for domestic use in the building. Image: David Baker Architects

The corridors have windows at the ends for views and daylight. The lighting fixtures have different colored sleeves to add interest. Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

Google Earth aerial, 2010.

Google Earth aerial showing the half-mile radius to BART's West Oakland Station.

The site graded and ready to start construction as of February 29, 2008. Image: David Baker Architects

Construction begins. Image: David Baker Architects

Image: David Baker Architects

Green roof plantings immediately after installation. The roof filters and slows stormwater on the way to the sewer system. Image: David Baker Architects

Ground floor plan. Image: David Baker Architects

Podium level plan. Image: David Baker Architects

Entry court. Image: David Baker Architects

Private drive. Image: David Baker Architects

Zephyr Gate and private drive. Image: David Baker Architects

View from southeast corner. Image: David Baker Architects

North-south section. Image: David Baker Architects

Shadow study. Image: David Baker Architects

Courtyard, northern elevation. Image: David Baker Architects

Courtyard, southern elevation. Image: David Baker Architects

Aerial view of the courtyard. Image: David Baker Architects

Landscape sketch by David Baker. Image: David Baker Architects

Vegetated swales are used to manage stormwater runoff. Image: David Baker Architects

Green roof diagram.

2009 Judges GreenPoint Showcase Honor Award for Multi-Family Housing.

This project was awarded a Green Point Rating from Build It Green. With 146 points, it has almost triple the number of points needed to qualify.

Ironhorse at Central Station was awarded a GreenPoint Rating from Build It Green. With 146 points, it has almost triple the number of points needed for certification.

The Grand Opening on March 10, 2010.

David Baker and BRIDGE Housing's Cynthia Parker. Image: David Baker Architects

David with Rick Holliday, developer of the adjacent Pacific Cannery Lofts. Image: David Baker Architects

Resident Jasmine Hudson and son at the Ironhorse Grand Opening. Image: Julio Cesar Martinez

Taking a rest from spinning in the courtyard at Ironhorse Central Station. Image: David Baker Architects

awards

Grand Award—Green Building
Multi Family Executive Magazine
Gold Nugget Award of Merit—Best Green Point Rated Community of the Year
Pacific Coast Builders Conference
Best Affordable Residential Outside of San Francisco
San Francisco Business Times
Judges GreenPoint Showcase Honor Award for Multi-Family Housing
Build It Green

publications

In Oakland, Solar and Affordable Housing Part of the Same Deal

project details

Category

Affordable Housing, All Projects, Apartments, BRIDGE Housing

​Location

Oakland, California

Client

BRIDGE Housing

Architect

David Baker Architects

Landscape Architect

PGA Design

Lighting Designer

Horton Lees Brogden

Structural Engineer

Murphy Burr Curry

Electrical Engineer

FW Associates

Solar Contractor

Sun Light & Power

Mechanical/Plumbing Engineer

SJ Engineers

Contractor

J.H. Fitzmaurice, Inc

Civil Engineer

Sandis

Permalink

www.dbarchitect.com/IronhorseCentralStation

project data
1801 14th Street
20512
Oakland, California
Completed March 2010
number of units
1 bedroom 28
2 bedroom 30
3 bedroom 41
total 99
density ratios
project sf 153,395
site sf 67,953
acres 1.56
total bedrooms 211
bedrooms/acre 135
units/acre 63
parking
total 109
spaces/unit 1.1
type garage
certification
GreenPoint Rated
2009