David Baker Architects

Pacific Pointe Apartments


Slideshow | Details
Fullwidth image

View of the main residential entry and Summer Court. Image: Bruce Damonte

Bounded by Friedell Street, Kirkwood Avenue and Donahue Street, Pacific Pointe is the first 100% affordable housing development in the new Hunters View Shipyard hilltop development. Designed for families, the building includes 60 rental units ranging from one- to three-bedrooms.

The hilltop location gives units expansive views of the downtown San Francisco skyline and Bay. The building is organized as two L-shaped wings, which embrace a bi-level courtyard. The courtyard was designed in collaboration with Interstice Architects. All upper-level circulation in the building is open-air and passes through the courtyard.

A tall tower, clad with perforated Cor-ten steel, rises above the building entry on Friedell Street. The screen encloses the common rooms on each floor, as well an outdoor deck at the very top. In the evening, when the lights of the common rooms are on, the screen will be backlit with a glowing, lantern-like effect.

The project underwent an extensive and productive community engagement process. One outcome of the community engagement process is the integration of a cultural narrative near the building entry, which will explain the history of the Bayview neighborhood and the Shipyard.

Fullwidth image

Section Perspective at Courtyard. Image: David Baker Architects

Fullwidth image

Entry to the two-level Summer Court. Image: Bruce Damonte

ENTRY

The Feng Shui compliant entry off Freidell Street leads directly to the Summer Courtyard.

Residential entry and community fence. Image: Bruce Damonte

Fullwidth image

Kids at play in the sunny Winter Courtyard. Image: Bruce Damonte

The "flotilla" seating in the Winter Court. Image: Bruce Damonte

COURTYARDS

Site Plan. Image: David Baker Architects / INTERSTICE Architects

Fullwidth image

Stoops along sunny Donahue Street connect homes directly to the neighborhood. Image: Bruce Damonte

STOOPS

The site's slope allows stoops to directly access Donahue Street.

Stoops along sunny Donahue Street connect homes directly to the neighborhood. Image: Bruce Damonte

Fullwidth image

Community meeting. Image: Bruce Damonte

INTERIORS

The open air circulation leads to shared spaces such as the Community Room with views out to The Shipyard and San Francisco Bay.

An open-air hallway leads directly from the front door to the community room. Image: Bruce Damonte

Fullwidth image

Aerial view looking towards the Bay Bridge. Image: Bruce Damonte

The local community was engaged in the design process through multiple meetings with the Hunters Point Shipyard Community Advisory Committee and a community design workshop.

COMMUNITY ENGAGEMENT

Site context study: The building is designed to maximize views, fresh air, and natural light.

Aerial view looking towards the Bay Bridge. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Northeast corner. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

View of the main residential entry and Summer Court. Image: Bruce Damonte

Residential entry and community fence. Image: Bruce Damonte

The entryway's cultural fence, etched with meaningful names provided by the community. Image: Bruce Damonte

Custom K Door by Pacassa Studio. Image: Bruce Damonte

Open-air circulation brings nature inside. Image: Bruce Damonte

Entry to the two-level Summer Court. Image: Bruce Damonte

Entry to the two-level Summer Court. Image: Bruce Damonte

A weathering-steel stair made by BOK Modern connects the two levels of the Summer Court. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

A sunny picnic area in the Summer Court overlooks the entry stair and front door. Image: Bruce Damonte

Open-air bridges connect residences above the sunny Summer Court. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

The northwest-facing Winter Court features custom "flotilla" seating designed by Interstice Architects. Image: Bruce Damonte

At play and rest in the Winter Courtyard. Image: Bruce Damonte

Kids at play in the sunny Winter Courtyard. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

The "flotilla" seating in the Winter Court. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

The Winter Court serves as a secondary entry courtyard, accessed from Donahue Street. Image: Bruce Damonte

Winter Court access from Donahue Street. Image: Bruce Damonte

Stoops along sunny Donahue Street connect homes directly to the neighborhood. Image: Bruce Damonte

Stoops along sunny Donahue Street connect homes directly to the neighborhood. Image: Bruce Damonte

Elevated stoops keep the connection on steep Kirkwood Street. Image: Bruce Damonte

Southwest corner. Image: Bruce Damonte

An open-air hallway leads directly from the front door to the community room. Image: Bruce Damonte

The community room has visual access to the front of the building and is easily accessed from the front door via an open-air corridor. Image: Bruce Damonte

Community meeting. Image: Bruce Damonte

Cor-ten panels by BOK Modern make up the shiplike "prow" of the tower, which encloses community spaces. Image: Bruce Damonte

Weathering steel. Image: Bruce Damonte

A tower-top picnic table takes advantage of the sweeping shipyard views. Image: Bruce Damonte

Image: Bruce Damonte

Drone's-eye view. Image: Bruce Damonte

Drone's-eye plan view. Image: Bruce Damonte

Image: David Baker Architects/INTERSTICE Architects

Image: David Baker Architects/INTERSTICE Architects

Image: David Baker Architects/INTERSTICE Architects

Site Plan. Image: David Baker Architects / INTERSTICE Architects

Summer Court entry at Friedell Street. Image: David Baker Architects

Northeast corner. Image: David Baker Architects

Southwest corner at Kirkland and Donahue streets.

Conceptual sketch showing the view of the building from the hilltop neighborhood above and the sweeping views of the Bay beyond. Image: Interstice Architects

The local community was engaged in the design process through multiple meetings with the Hunters Point Shipyard Community Advisory Committee and a community design workshop.

Section at courtyard. Image: David Baker Architects

Section Perspective at Courtyard. Image: David Baker Architects

Block 49 as sited within the Hunters Point Shipyard.

Site context study: The building is designed to maximize views, fresh air, and natural light.

Isometric view from northwest corner. Image: David Baker Architects

Isometric view from southeast corner. Image: David Baker Architects

Model view of the summer court entry.

2015.04.09 framing gets under way.

2015.04.09 framing gets under way.

2015.04.30 Construction panorama. Image: David Baker Architects

2015.05.11 A full-scale mock-up of the cor-ten steel entry screen. Image: David Baker Architects

awards

Gold Nugget Award of Merit—Best Affordable Housing Community (100+ du/acre)
Pacific Coast Builders Conference
HardieDesign Honorable Mention
James Hardie Pros

project details

Category

Affordable Housing, All Projects, Apartments, Current Work

​Location

Hunters Point Shipyard, San Francisco, California

Development Team

AMCAL Multi-Housing

Development Team

Young Community Developers

Architect

David Baker Architects

Associate Architect

Interstice Architects

Landscape Architect

Interstice Architects

Contractor

Cahill Contractors

Permalink

www.dbarchitect.com/PacificPointe

project data
Pacific Pointe Apartments 21208
350 Freidell Street, Hunters View Shipyard Block 49
San Francisco, California
Completed June 2016
number of units
1-bedroom 27
2-bedroom 21
3-bedroom 12
total 60
open space
courtyards 5,029 sf
stoops 331 sf
density ratios
project sf 81,183
site sf 22,392
acres 0.51
total bedrooms 105
bedrooms/acre 205
units/acre 117
parking
residential 44
car share 1
bicycle 60
certification
GreenPoint Rated  Registered