David Baker Architects

Healdsburg Rural House


Slideshow | Details
Fullwidth image

Pool and pool deck. Image: Stephen Habkirk

This innovative home comprises three pods framing a view to the west. The main living quarters, master suite, and guest quarters are in separate buildings connected by an open-air covered arcade. The interplay between indoor and outdoor living makes for a relaxed retirement for the home's owners.

Image: Stephen Habkirk

The three separate pods are linked by this open air sheltered arcade.

The pool overlooks the Dry Creek Valley.

Looking across the courtyard from the living to the guest building.

The client, contractor, and architect.

DBA designed Martin's first custom home—the Post Earthquake House—in 1983. This one is a retirement home for him and his wife Ruth. It was a very fun experience working together with them on this very special and personal dwelling.

Aerial concept sketch of house.

Rafter detail. Image: Stephen Habkirk

Entry bench. Image: Stephen Habkirk

Pool bench. Image: Stephen Habkirk

Entry. Image: Stephen Habkirk

Kitchen. Image: Stephen Habkirk

Kitchen and pantry. Image: Stephen Habkirk

Wine rack. Image: Stephen Habkirk

Library. Image: Stephen Habkirk

Library. Image: Stephen Habkirk

Shelf detail. Image: Stephen Habkirk

Shelf detail. Image: Stephen Habkirk

The stairs lead to a below-grade garage and mudroom. Image: Stephen Habkirk

Master bath. Image: Stephen Habkirk

Guest bath. Image: Stephen Habkirk

The framing was complete in December 2011. Image: Stephen Habkirk

The courtyard on 2012.04.25.

Healdsburg Rural House under construction. Image: Steve Habkirk

The open air circulation arcade that surrounds the courtyard, 2012.04.25.

This privacy screen is galvanized plate steel.

2012.05 construction view looking towards the entry from the back.

2012.05

The deep eaves shade the south facing windows.

2012.05 The entry court.

The clients, Ruth and Martin Wilson, general contractor Simon Fairweather with Yosh Asato & David Baker on 2012.04.25.

Sketch concept plan