David Baker Architects

Pacific Cannery Lofts


Slideshow | Details
Map
Fullwidth image

West facing elevation of old warehouse at Pacific Cannery Lofts. Image: Brian Rose

Rick Holliday and neighbor Marcel Diallo as pictured in San Francisco Magazine.

PCL entryway. Image: Brian Rose

Located at the edge of the emerging Central Station neighborhood of West Oakland, Pacific Cannery Lofts is an adaptive re-use of a historic cannery as a diverse collection of studios, flats and loft townhouses around three open-air courts.

View down Pine Street. Image: Brian Rose

"The Grove" is a pedestrian mews with patios made from the former loading dock on the wester edge. Image: Brian Rose

Bamboo in galvanized stock tanks visually separates unit entries in the Grove. Image: Miller Company

"The Grove" view from Ironhorse across the pedestrian mews.

Pacific Cannery Lofts was designed in conjunction with Ironhorse at Central Station, adjacent affordable family rental apartments. Together the projects begin to repair the street grid and bring new development and residents to the Central Station area.

 

Main Pacific Cannery Lofts courtyard. Image: Brian Rose

Lew Hing Garden boardwalk with limestone monoliths marking unit entries. Mondo grass and Japanese maples give an Asian sensibility to this garden, which is named for the cannery’s original owner. Image: Miller Company

The "Living Room" courtyard of Pacific Cannery Lofts. Image: Brian Rose

Every unit has a unique configuration. Image: Holliday Development.

Loft interior. Image: Holliday Development.

Loft by night. Image: Holliday Development.

Fullwidth image

PCL site plan.

The Laundramutt is a convenient place to hose off your dog.

David Baker + Partners Architects
blog comments powered by Disqus

View down 15th Street towards the portion of the project that is new construction. Image: Brian Rose

Three buildings. Image: Brian Rose

Entry gate detail. Image: Brian Rose

The main courtyard of Pacific Cannery Lofts viewed from the east. Image: Brian Rose

View down The Gallery at Pacific Cannery Lofts. Image: Brian Rose

A duplex unit inserted in the old warehouse faces a new courtyard. Image: Brian Rose

The Lew Hing Meditation Courtyard at Pacific Cannery Lofts. Image: Brian Rose

The west entry goes through the historic cannery building. Image: Brian Rose

The west facing elevation of the old cannery with stoop entries. Image: Brian Rose

The north facing of the old cannery faces a pedestrian mews shared with Ironhorse Affordable Apartments. Image: Brian Rose

"The Grove" with Ironhorse Affordable Apartments in the distance. Image: Brian Rose

"The Grove" is a pedestrian mews with patios made from the former loading dock on the wester edge. Image: Brian Rose

The view down 12th Street to th entry of Pacific Cannery Lofts.

The three building types against the sky.

The main entry gate to the Pacific Cannery Lofts.

View of the new building facing Pine Street.

Looking south down Pine Street at the new building with work/live units at its base.

Marcel's Juju Shop is open for business in one of the live+work units fronting Pine Street.

Marcel's Juju Shop is open for business in one of the live+work units fronting Pine Street.

Marcel's Juju Shop is open for business in one of the live+work units fronting Pine Street.

The west elevation of the old cannery with the loading dock renovated into porches, faces a new street.

Jeffrey Miller designed the gate to "The Grove", the pedestrian passage that leads to Ironhorse Family Apartments.

"The Grove" is a pedestrian way faced by work/live lofts in the original warehouse and new work/live townhouses to the east. It links Pine Street to the new Central Station neighborhood. The metal awning at left is historic fabric salvaged from the original cannery.

PCL landscape architect Jeffrey Miller in the "Grove", a pedestrian way leading to the neighboring DBA affordable family project, Ironhorse at Central Station.

"The Grove" from above looking north.

The Grove Garden seen from the north toward the entry plaza. Edible bananas and grapevines are mixed with ornamentals. Permeable golden decomposed granite creates a warm, tactile pathway. Image: Miller Company

"The Grove" lines up with the rear entrance slot of the adjacent Ironhorse Family Apartmemnts, an affordable housing project for BRIDGE Housing we designed.

Abandoned cannery relics were repurposed throughout the project as industrial sculpture. These 10-foot-diameter steel wheels, displayed in the west entry gallery, were originally part of the ice-making equipment. Image: Miller Company

A courtyard paving detail by Jeffrey Miller. Image: Miller Company Landscape Architects.

The "Living Room" courtyard seen from above, with stepping stones to individual units. Image: Dennis Letbetter

The "Living Room" courtyard's central commons, with concrete banquettes. Image: Dennis Letbetter

Plate control switch panels with chalk markings still evident from cannery production days recall the local labor history. Image: Dennis Letbetter

"Couches" by Jeffrey Milller in the "living room" courtyard.

The "Dining Room" courtyard from above, with 12th Street and the Oakland skyline beyond. A canopy of palms and bamboo shades an understory of ferns, jasmine, and azaleas. Image: Dennis Letbetter

The "Dining Room" courtyard with an aqueduct bench in the foreground and stormwater infiltration "river" filled with recycled glass adjacent to the walkway. The communal dining area with arbor is seen toward the center. Image: Dennis Letbetter

One of the building's three courtyards.

Two-story residences in the old cannery building surround intimate landscaped courtyards.

Perforated steel railing.

Lew Hing Courtyard seen from the upper arcade walkway. Image: Dennis Letbetter

View down The Gallery, the circulation spine that connects the courtyards.

The kitchen cabinets have self-closing drawer slides and Corian tops. Image: Holliday Development.

The open-air circulation system allows all units, even ones that face the outside, to connect to the interior courtyards. Image: Holliday Development.

Image: Brant Ward/The Chronicle.

New PCL resident moving in. Image: Brant Ward/The Chronicle.

Google aerial 2010

Google aerial showing half mile radius to BART West Oakland Station.

The east facing elevation. Pine Street to the left, and the elevation of "The Grove" to the right.

One of the courtyards under construction.

The DB+P team takes a tour of the project in progress.

DB+P staff on a site visit.

PCL in context.

Developer Rick Holliday keeps an eye on the construction progress.

Detail of the glass fence.

Cannery facade.

Street facade.

Pine Street view.

Pine Street entry.

Entry detail.

Entry gate.

Entry sketch.

The "gallery" is an open-air passageway that connects the three courtyards.

Building section showing the three courtyards.

Aerial view.

PCL has been certified GreenPoint Rated by Build It Green, whose mission is to promote healthy, energy- and resource-efficient buildings in California.

awards

MHN Excellence Award—Best New Development/Adaptive Reuse
Multi-Housing News
CalGeo 2010 Outstanding Project Award (ENGEO)
California Geotechnical Engineering Association
Gold Nugget James Hardie Design Award
James Hardie
Gold Nugget Award of Merit—Best Adaptive Re-Use Project
Pacific Coast Builders Conference
National Honor Award for Residential Design
American Society of Landscape Architects

publications

A Community of Entrepreneurs

project details

Category

Adaptive Re-Use, All Projects, Lofts, Market-Rate, Townhouses

​Location

West Oakland, California

Client

Holliday Development

Architect

David Baker Architects

Landscape Architect

Miller Company Landscape Architects

Structural Engineer

Tipping Mar + Associates

Lighting Designer

Xanders Design Group

Acoustical Engineer

Wilson Ihrig + Associates

Contractor

Cannon Constructors

Civil Engineer

Sandis

Permalink

www.dbarchitect.com/PacificCanneryLofts

project data
Pacific Cannery Lofts
20313
12th + Pine streets
Oakland, California
Completed May 2009
number of units
1 bedroom 149
2 bedroom 14
total 163
density ratios
project sf 261,974
site sf 118,907
acres 2.7
total bedrooms 177
bedrooms/acre 66
units/acre 60
parking
total 186
spaces/unit 1.14
type garage
certification
GreenPoint Rated 2009